9 napak, ki se jim je potrebno izogniti, če želimo narediti popolno stepeno smetano

9 napak, ki se jim je potrebno izogniti, če želimo narediti popolno stepeno smetano

Nemogoče je najti ljubitelja hrane, ki ne mara stepene smetane.
Vendar pot, ki vodi do popolne stepene smetane, ni povsem enostavna. Če želite doma doseči dober rezultat s super penasto teksturo, se morate izogniti naštetim devetim napakam.

#1 Uporabite polnomastno smetano za popolno stepeno smetano
Ker lahka smetana nima dovolj maščobe za doseganje velikih vrhov, priporočamo uporabo "težke" smetane z več kot 35 % vsebnostjo maščobe. Visoka vsebnost maščobe je bistvenega pomena, da smetana postane trda.

Ste vegan? Naj vas to ne skrbi! Številne veganske mlečne alternative vsebujejo velike količine maščobe, kot je kokosova smetana, ki jo lahko uporabite za pripravo stepene smetane. Izogibajte se uporabi "pol in pol" s polnomastnim mlekom. Razlog je v tem, da mleko ne vsebujejo dovolj maščobe, da bi ob stepanju zadržale zračne mehurčke.

#2 Neuspešno ohlajanje vaše "težke" smetane
Doseči popolno stepeno smetano je možno kljub vsem možnim tveganjem. Zato je prva napaka, ki se ji je treba izogniti, ta, da morate smetano pred uporabo nujno hladiti vsaj 20 minut v hladilniku.

Hlajenje težke smetane (idealno z najmanj 35-40 % vsebnostjo maščobe) je bistvenega pomena, da dobimo kremasto in zračno stepeno smetano. Če stepene smetane ne pustite za nekaj časa v hladilniku se lahko sesede, kar pa seveda ne želimo.

Prav tako ne smete začeti stepati, ko je smetana še topla.

Če je mogoče, razmislite o tem, da ohladite svojo skledo, stepalnike ali metlico za najboljši rezultat.

#3 Sladila niste dodali v pravem trenutku
Ali mešanici težke smetane dodate sladkor, ko začnete stepati? Ne počnite več tega. Sladkor lahko prepreči zgostitev smetane.

Sladkor dodajte, ko se smetana zgosti, tik predno dosežete tako imenovani mehki vrh. Najboljši je sladkor v prahu.

Mehke vrhove dosežete na primer, ko je krema dovolj gosta, da ostane čvrsta na metlici. Trdi vrhovi, končni rezultat, so podobni trikotni obliki, ki nastane med dvigovanjem metlice. Če se je krema dovolj zgostila, bo obdržala obliko.
#4 Ne dodate prave količine sladila
Čeprav napačna količina sladila morda ne bo uničila vaše stepene smetane, vam morda ne bo zagotovila želenega okusa.

Če nameravate pripraviti eno ali dve skodelici stepene smetane, priporočamo, da dodate dve žlici sladkorja v prahu, medu ali javorjevega sirupa.

#5 Ne uporabljate ustreznega pribora za popolno stepeno smetano
Tako kot lahko likalnik slabe kakovosti poškoduje vaše lase, vam lahko pravo orodje prepreči popolno stepeno smetano.

Če na ta način stepeno smetano pripravljate z leseno lopatko, s tem prenehajte. To vas oddaljuje od najboljšega rezultata.

Želimo pripomočke, ki nam pomagajo vnesti več zraka v smetano za stepanje. Na primer, ročni mešalnik vas lahko pripelje, kamor želite. Ne pozabite uporabiti ustrezne posode, da se izognete umazaniji zaradi brizg.

Dodatno: razmislite lahko tudi o uporabi ročne metlice, vendar bo trajalo več časa v primerjavi z ročnim mešalnikom.

#6 Ni vam uspelo stabilizirati stepene smetane v vročem vremenu
Ne glede na to, kako popolna je vaša končna krema, se bo verjetno kmalu zravnala ali stopila, če bo vreme vlažno in vroče. Zato je dodajanje stabilizatorja smetani za stepanje ključnega pomena. Slednjemu omogoča, da obdrži svoj volumen in obliko, tudi ko je vreme nekoliko vlažno in vroče.

#7 Pretirano stepanje težke smetane
Vaša popolnoma stepena smetana lahko kmalu postane zrnata tekoča zmešnjava, če ne prenehate stepati na določeni točki.

Začnite pri nizki hitrosti in postopoma povečujte intenzivnost, ko postane gostejši. Stepena smetana preide iz mehkega v čvrst vrh zelo hitro.

#8 Poskus priprave stepene smetane v naglici
Stepena smetana je nedvomno hitra jed, vendar to ne pomeni, da jo morate pripraviti na hitro ali da ne smete biti pozorni. Kot vsaka druga jed zahteva vašo posebno pozornost. Predlagamo, da ostanete blizu mešalnika (če ne ročnega), da preprečite, da bi smetana postala maslo. Če morate med pripravo stepene smetane opravljati več nalog, vam bo pomagala uporaba ročne metlice tudi za nadzor gostote.

#9 Takoj uporabite stepeno smetano
Nikoli ne dajte stepene smetane na torto ali sladico, ki je še vroča – sicer se bo krema takoj stopila. Če veste, da bo vaša sladica potrebovala nekaj časa, da se ohladi na sobno temperaturo, lahko stepeno smetano shranite v hladilniku vsaj nekaj ur.

Nazaj na blog